Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας

 • αρχαιολογικός χώρος πέλλας
 • αρχαιολογικός χώρος πέλλας
 • αρχαιολογικός χώρος πέλλας

Description

Description

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας

Η “μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων”, γενέτειρα των μεγάλων Μακεδόνων βασιλέων Φιλίππου Β και Μεγάλου Αλεξάνδρου , θα σας μεταφέρει στις εποχές που σηματοδότησαν την ακμή της Μακεδονίας.Ο αρχαιολογικός χώρος θεωρείται από τους σημαντικότερους της ελληνιστικής περιόδου. Το νεκροταφείο, με λαξευτούς τάφους, χρονολογείται από τον 5ο και τις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Η πόλη, χτισμένη κατά το ιπποδάμειο συστημα, περιβάλλεται από τείχος και διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο.
Κυρίαρχο στην κορυφή λόφου, το ανάκτορο, αυτό το περίπλοκο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα των 60,000 τ.μ., χτίστηκε αρχικά στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. Η αγορά εκτείνεται σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα, κατελάμβανε 70,000 τ.μ. και περιελάμβανε εμπορικά καταστηματα με διάφορα προϊόντα, καθώς και εργαστήρια. Μια πό τις πιο εντυπωσιακές οικίες που έχουν ανασκαφεί είναι του Διονύσου, με τέσσερα ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης. Στην οικία που βρίσκεται στο 5ο οικιοδομικό τετράγωνο τα τέσσερα δάπεδα συντηρήθηκαν και παρέμειναν στη θέση τους.
Εντυπωσιακότερο είναι αυτό που αναπαριστά το κυνήγι του ελαφιού. Το ιερό της αφροδίτης και της Κυβέλης βρίσκεται στο βόρειο σημείο της αγοράς και το Θεσμοφόριο, ιερό της Δήμητρας, εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη κυκλική του κάτοψη. το νεκροταφείο των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων περιέχει ατομικούς λαξευτούς τάφους. Το μουσείο βρίσκεται στην περιφέρεια των τετραγώνων και διαθέτει ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό του Φάκου, το χάλκινο αγαλματίδιο του Ποσειδώνα, που αποτελεί αντίγραφο χαμένου μεγάλου αγάλματος του Λυσίππου, το κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε στα Γιαννιτσά, κομψά πήλινα ειδώλια, το μαρμάρινο αγαλμάτιο εφήβου, την επιτύβια στήλη σκύλου από τα μέσα του 4ου αιώνα , τα πανέμορφα ψηφιδωτά των οικιών της Πέλλας κ.α.

Πηγή: www.discoverhellas.gr

Contact

Contact
 • Category
  Αρχαιολογικοί χώροι
 • Location
  Νομός Πέλλας, Πέλλα

Location

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
Get directions

Contact

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
 • By neda
 • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
No Events Found

Ratings

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας

Total REVIEWS

4.8

1 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%