Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας

  • Δρακόσπιτα

Description

Description

Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας

Τα Δρακόσπιτα όπως ονομάζονται από τους κατοίκους βρίσκονται στη νότια Εύβοια ανάμεσα στα Στύρα και την Κάρυστο. 25 κτίσματα κατασκευασμένα χωρίς παράθυρα και θεμέλια με τεράστιους ΄΄Κυκλώπειους΄΄ ογκόλιθους εξορυγμένους από την  περιοχή.
Οι τεράστιοι όγκοι της πέτρας είναι άλλοτε λαξευμένοι πολύ καλά κυρίως στο εσωτερικό και άλλοτε σχεδόν καθόλου. Είναι τοποθετημένα στο όρος Όχη σε πλαγιές ή κορυφές  με ανεμπόδιστη θέα και δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.
Η χρησιμότητά τους παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα, όπως και οι κατασκευαστές τους, αλλά και η χρονολογία ανέγερσης τους.  Δεν γνωρίζουμε αν οι μοναδικές αυτές κατασκευές χρησιμοποιήθηκαν ως σπίτια, καταφύγια, αφιερωματικοί ναοί ή ταφικά μνημεία.

Οι δημιουργοί τους φαίνεται πως είχαν γνώσεις αρχιτεκτονικής και κατεργασία της πέτρας αφού η τοιχοποιία είναι διπλής δόμησης, το πάχος της φτάνει το 1 μέτρο πλάτος και έχουν όλα παρά της προσχώσεις σχεδόν το ίδιο ύψος.

Η στέγες των Δρακόσπιτων είναι φτιαγμένες από μεγάλες πλάκες σύμφωνα με το εκφορικό σύστημα.  Το οποίο για να εφαρμοστεί χρειάζεται καλή γνώση και σωστούς υπολογισμούς του μήκους και του βάρους των πλακών κατά την τοποθέτηση τους διαφορετικά η στέγη μπορεί να καταρρεύσει.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των σπιτιών είναι ότι έχουν κτιστεί χωρίς συνδετικό υλικό δηλαδή λάσπη ή κάτι αντίστοιχο μόνο μικρές πέτρες ΄΄ σφήνες ΄΄ είναι δηλαδή ξερολιθιά.
Το μεγαλύτερο, πιο εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο από αυτά βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο 1404 μ. φτιαγμένο από μεγάλους εντυπωσιακούς ογκόλιθους της περιοχής, που φτάνουν  και τους 10 τόνους,   λαξευμένους και ταιριασμένους με θαυμαστό τρόπο χωρίς κανένα συνδετικό υλικό. Το φάρδος της τοιχοποιίας φτάνει το 1,5 μέτρο και το εσωτερικό του κτίσματος περίπου τα 5 μέτρα πλάτος επί 10 μέτρα μήκος και είναι το ένα από τα δύο Δρακόσπιτα που διαθέτει παράθυρο. Το 1959  ο καθηγητής Νικ.Μουτσόπουλος σε αυτό το κτίσμα βρήκε αγγεία και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου.
Τα τελευταία χρόνια όσα δεν έχουν γκρεμιστεί χρησιμοποιούνταν ως μαντριά από τους βοσκούς της περιοχής.

Contact

Contact
  • Category
    Αρχαιολογικοί χώροι, Βουνό, Διαδρομές
  • Location
    Νέα Στύρα, Νομός Ευβοίας

Location

Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας
Get directions

Contact

Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας
No Events Found

Ratings

Δρακόσπιτα της νότιας εύβοιας

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%