Επισκεφθείτε τη Μονή Λουκούς

  • Μονή Λουκούς

Description

Description

Βρίσκεται κοντά στο Άστρο και τα Κάτω Δολιανά στο χώρο της Αρχαίας Θυρεάτιδος.

Η ιερά μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανήκει στα βυζαντινοϊστορικά μνημεία μας.   Το προσωνύμιο Λουκούς το απέκτησε όταν την κατέλαβαν οι Φράγκοι και μόνασαν Καπουτσίνοι μοναχοί, προέρχεται από το λατινικό Lukus και σημαίνει ιερό δάσος.

Η χριστιανική ζωή της μονής άρχισε τον 5ο αι.μ.Χ, όταν χτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός. Η μονή είχε ένδοξη πορεία μέχρι την καταστρέψουν οι Τούρκοι κατακτητές. Αξίζει να σημειώσουμε την ενεργή δράσης της στην επανάσταση του 1821 καθώς ο τότε ηγούμενος Νεόφυτος ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία.

Αρχιτεκτονικά ,το καθολικό ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, με τοιχογραφίες καλής τέχνης του 17ου αι. και δάπεδο από πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Είναι κτισμένο σε μίμηση αμελούς πλινθοπερίκλειστου, με εντοιχισμένα αρχαία μέλη και κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Στο τέμπλο υπάρχουν δεσποτικές εικόνες του 17ου αι.

Η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία το 1946 όπου άρχισαν να γίνονται αναδομήσεις και ανεγέρσεις ναών όπως του ναού της Αναλήψεως και του Αγίου Δημητρίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πλούσια βιβλιοθήκη της με 300 τόμους, χειρόγραφα, πατριαρχικά σιγίλια, κώδικες, σταυρούς ευλογίας, Ιερό ευαγγέλιο του 1871,Άγια ποτήρια, δύο φορητές εικόνες του Αγίου Νικολάου και της Μεταμορφώσεως, Λείψανα Αγίων,τον αργυρό Σταυρό με Τίμιο Ξύλο. Στο προαύλιο της μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γλυπτά που προέρχονται από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού. Επίσης,υπάρχουν το εργαστήρι ταπητουργίας που παρασκευάζονται τσακώνικα κιλίμια και εργαστήριο αγιογραφίας.

Πηγή : www.hellastime.gr

Contact

Contact
  • Category
    Μοναστήρια
  • Location
    Άστρος, Νομός Αρκαδίας

Location

Επισκεφθείτε τη Μονή Λουκούς
Get directions

Contact

Επισκεφθείτε τη Μονή Λουκούς
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Επισκεφθείτε τη Μονή Λουκούς
No Events Found

Ratings

Επισκεφθείτε τη Μονή Λουκούς

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%