Επισκεφθείτε το Δάσος Φρακτού

  • Δάσος Φρακτού

Description

Description
Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ. Χαρακτηριστικό του αποτελεί η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους που είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη.
Καταγράφηκε ως παρθένο (έκταση 11.000 στρέμ.) το 1979 και αμέσως το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, αφού δεν επιτρέπεται καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Είναι παρθένο, γιατί η εξέλιξή του ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δε διαταράχθηκε από τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Βέβαια με την λέξη παρθένο δεν εννοούμε ότι δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, αλλά ότι οι μέχρι τώρα ήπιες ανθρώπινες επιδράσεις δεν επηρέασαν το χαρακτήρα του αδιατάρακτου δασικού οικοσυστήματος.
Η μορφή του παρθένου διαφέρει από τα κοινά δάση, επειδή σε αυτό συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δένδρα μεγάλου ύψους. Η ορατότητα είναι μικρή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω και των κατακείμενων δένδρων. Στο παρθένο η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο είναι μεγάλη, γιατί αυτά βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δε φοβούνται την παρουσία μας, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις.
Περιφερειακά του παρθένου υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται δάσος Φρακτού. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς μερικής προστασίας, καθώς απαγορεύονται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπονται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή. Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ. πριν από το παρθένο.
Η βλάστηση του δάσους Φρακτού αποτελείται κυρίως από δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης και δρυός. Η ερυθρελάτη και η δασική πεύκη (καθώς και άλλα είδη) βρίσκονται στα νότια όρια της γεωγραφικής τους εξάπλωσης και δίνουν στην περιοχή χαρακτήρα μεσευρωπαϊκού τοπίου. Tο σπουδαιότερο δάσος μαύρης πεύκης στη Ροδόπη.
Η πανίδα που εμφανίζεται στο Παρθένο Δάσος είναι πολύ πλούσια σε είδη και σε αριθμούς. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών που ζουν στα ελληνικά βουνά. Είναι προφανές ότι η πανίδα αυτή ζει και μετακινείται σε ολόκληρο το δάσος Φρακτού. Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους, που από τα 780 μ. διαμέσου πυκνοδασωμένων πλαγιών καταλήγει στο Παρθένο Δάσος στα 1953 μ., σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων (ανώτερη υψομετρική ζώνη), δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών. Θέα από τη χαράδρα του “Αγριόγιδου”.
Στο σύμπλεγμα Φρακτού αναπαράγονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία αρκετά περιλαμβάνονται σε κοινοτική οδηγία για είδη που χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας. Παράλληλα, το ίδιο πλούσια εμφανίζονται και τα θηλαστικά. Στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος ζουν τουλάχιστον 32 είδη θηλαστικών, ανάμεσα τους όλα τα σπάνια είδη της Ελλάδας και Ευρώπης. H έκταση του Παρθένου Δάσους είναι πολύ σημαντική για την ύπαρξη των περισσότερων από τα παραπάνω είδη. Από αισθητική άποψη το δάσος Φρακτού διακρίνεται για τη χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του.
Η ονομασία “Φρακτό” οφείλεται στο γεγονός ότι όλη η περιοχή είναι μια λεκάνη φραγμένη με κορυφογραμμές με μια μόνο διέξοδο στο νότιο και χαμηλότερο σημείο της.
Οι έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο κεντρικό τμήμα της περιοχής μαζί με τις πολλές σάρες δίνουν μια τραχύτητα και αγριάδα στο χώρο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία. Το “Αχλαδόρεμα”, που μαζί με τα ρέματά του διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες και προσθέτει το απαραίτητο αισθητικό στοιχείο, το νερό.
Το τοπίο της περιοχής αγκαλιάζει η πλούσια βλάστηση που με τη μεγάλη ποικιλία αείφυλλων και φυλλοβόλων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων προσφέρει πολλές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ το φθινόπωρο σχηματίζονται εντυπωσιακοί χρωματισμοί.
Επίσης, η ύπαρξη άγριων καρποφόρων δένδρων και θάμνων, καθώς και το πλήθος των αγριολούλουδων συμπληρώνουν το τοπίο με την ανάλογη αισθητική. Στο Παρθένο Δάσος, βέβαια, το τοπίο χαρακτηρίζεται από την παρθένα βλάστηση. Το ύψος των δένδρων, η δομή του δάσους και η πυκνότητα της βλάστησης παρουσιάζουν στον επισκέπτη ένα πρωτόγνωρο τοπίο. Γενικά το δάσος Φρακτού και από αισθητική άποψη αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, τουλάχιστον για την οροσειρά της Ροδόπης. Η ύπαρξη του Παρθένου Δάσους, ο συνδυασμός των γεωλογικών και υδάτινων σχηματισμών με την πλούσια βλάστηση και πανίδα αποτελούν ένα πλήρες δασικό τοπίο που θεωρείται από τα ομορφότερα της χώρας μας.
Τα σπουδαιότερα ξυλώδη και ποώδη που απαντώνται είναι: Ελάτη λευκή, Ελάτη υβριδογενής, Ερυθρελάτη υψηλή, Πεύκη μαύρη και δασική Πεύκη βαλκανική, Αρκευθος κοινή και οξύκεδρος, Σφένδαμνος του Χελδράιχ, υρκάνιος και ψευδοπλάτανος, Σημύδα κρεμοκλαδής, Γαύρος μπετουλοειδής, Κίστος εριώδης, Αγράμπελη, Κρανιά, Λεπτοκαρυά, Κοτονέαστρο, Κράταιγος μονόγυνη και ανατολική, Δάφνη μεζέρεος, Οξιά δασική, Φράξος όρνος, Καρυδιά βασιλική, Αγιόκλημα, Λόρανθος ευρωπαϊκός, Αγριοκορομηλιά, Αγριομηλιά, Δρυς πλατύφυλλη, απόδισκη και χνοώδης, Αγριοτριανταφυλλιές, Σμέουρο, Ιτιά περίβλαστη, Ιτιά αίγειος και πολιά, Κουφοξυλιά, Ανδριανός, Σορβιά των πτηνών και αντιδυσεντερική, Πασχαλιά, Φλαμουριά, Πτελιά ορεινή, Βακκίνιο μύρτιλλο, Βακκίνιο Αμπελος των ιδαίων, Ιξός ή Γκυ, Αμπελος δασική, Όστρια καρπινόφυλλη, Λεύκη τρέμουσα κ.ά. Ενδεικτικά από τα ποώδη μπορούν να αναφερθούν:Κρίνος της Ροδόπης, Κρίνος ο μάρταγος, Ερυθρόνιο το κυνόδοντο, Κρόκος, Ορχιδέες, Ανεμώνη, Αγριοπανσές, Καμπανούλες, Γέον, Κενταυρέες, Αγριογαρύφαλλο, Τελέκια, Σαξιφράγα, Ποτεντίλες, Γεράνια, Γεντιανή κ.ά.
Πηγή : http://www.drama.gr

Contact

Contact
  • Category
    Δάση, Φύση
  • Location
    Δράμα, Νομός Δράμας

Location

Επισκεφθείτε το Δάσος Φρακτού
Get directions

Contact

Επισκεφθείτε το Δάσος Φρακτού
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Επισκεφθείτε το Δάσος Φρακτού
No Events Found

Ratings

Επισκεφθείτε το Δάσος Φρακτού

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%