Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Αγγίτη

  • Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού, Αγγίτης, Δράμα Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη Ποταμού, Αγγίτης, Δράμα

Description

Description

Στον Ν. Δράμας αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη (Μααρά) ΒΔ από την Πρωτεύουσα. Το σπήλαιο είναι ένας επιμήκης φυσικός αγωγός και αποτελεί τη μοναδική σχεδόν αποστραγγιστική δίοδο των υδάτων που συλλέγονται στην κλειστή λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου.

Πρόκειται για ένα ποτάμιο σπήλαιο, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, το οποίο εξερευνήθηκε αρχικά από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Γιάννη και Άννας Πετροχείλου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), στα 1952, οι οποίοι προχώρησαν 70 μ. Αργότερα, στα 1978, Γάλλοι και Έλληνες σπηλαιολόγοι εξερεύνησαν το σπήλαιο φθάνοντας σε βάθος 500 μ. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί 8,5 χμ. αλλά μόνο τα 2,5 χμ. είναι προσπελάσιμα.
Ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να μπει στο χώρο του σπηλαίου από τεχνητή είσοδο που έχει διανοιχτεί και να βαδίσει μόνο τα πρώτα 500 μ. Σταλακτίτες διαφόρων μορφών, μεγεθών και χρωμάτων κοσμούν το σπήλαιο, ενώ οι σταλαγμίτες είναι περιορισμένοι λόγω της συνεχούς ροής του ποταμού. Χαρακτηριστική είναι η «αίθουσα του μύλου» όπου ο επισκέ­πτης μπορεί να θαυμάσει ένα καταπληκτικό τεχνικό έργο της ντόπιας λαϊκής μηχανικής του 19ου αι. με έναν υδροστρόβιλο ο οποίος προωθούσε το νερό του ποταμού σε ειδικά κατασκευασμένο αυλάκι το οποίο οδηγούσε στη συνέχεια το νερό στον κάμπο για να ποτίζονται τα καπνοχώραφα των αγροτών της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι αυτή η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου αποτέλεσε καταφύγιο των ανθρώπων της 4ης χιλιετίας π.Χ. (νεολιθική -χαλκολιθική περίοδος) και σύμφωνα με τα ευρήματα ο χώρος αυτός ήταν σε συνεχή χρήση μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή.
Πηγή : http://www.remthtourism.gr

Contact

Contact
  • Category
    Σπήλαια
  • Location
    Δράμα, Νομός Δράμας

Location

Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Αγγίτη
Get directions

Contact

Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Αγγίτη
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Αγγίτη
No Events Found

Ratings

Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Αγγίτη

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%