Ικαρία, το νησί που δεν κοιμάται..

 • Ικαρία

Description

Description

Η Ικαρία βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Μυκόνου. Είναι ένα μαγικό  νησί και κάθε γωνιά του πραγματική αποκάλυψη…

Η ιστορία στην Ικαρία καλπάζει,  απ’ αιώνων, από τον πύργο του Δράκανου ως το κάστρο του Κοσκινά και από την Οινόη ως το Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στο Να. Στη  νότια Ικαρία, στον Ίκαρη,  θα αναπολήσεις την πτήση και την πτώση του Ικάρου, στον Άγιο Κήρυκο θα χαρείς τους θησαυρούς του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, θα γευτείς την εξαίρετη τοπική φιλοξενία, τα υπέροχα ντόπια γλυκά και την εξαιρετική κουζίνα και θα αναβαπτιστείς  στις ιαματικές πηγές των Θέρμων, του Μουσταφά και της Λευκάδας.

Στα βόρεια του νησιού είναι ο Εύδηλος, με το καινούριο λιμάνι, με τη μεγάλη γέφυρα που βγάζει στη δημοσιά  και τα παλιά αρχοντικά στην παραλία.

Στο κέντρο της Ικαριάς   βρίσκονται το μοναδικό δάσος του Ράντη  και η Ακαμάτρα, ένα πανέμορφο χωριό,  μουσείο της ικαριώτικης αρχιτεκτονικής.

Στην δυτική Ικαρία,  στις Ράχες,  η ζωή  κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς. Τα μαγαζιά ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί. Το γεγονός αυτό,  μοναδικό φαινόμενο  και ξεχωριστή εμπειρία σε ολόκληρο το Αιγαίο έχει τις ρίζες του στα δύσκολα χρόνια της πειρατείας και αποδίδεται στην άμυνα των κατοίκων ενάντια στις πειρατικές επιδρομές καθώς και στις ιδιαίτερες συνήθειες τους να δουλεύουν, ολημερίς,  στα μακρινά χωράφια τους και να μαζεύονται πολύ αργά,  λόγω των αποστάσεων, το βράδυ στο χωριό, για τα ψώνια τους και τις κοινωνικές τους  υποχρεώσεις.

Σ’ ένα χωριό των Ραχών, τους Βρακάδες,  σώζεται   το «Σπίτι με τους Σκορπιούς»,  ένα παλιό ικαριώτικο αγροτόσπιτο, στέγη για   τον Μίκη Θεοδωράκη  και τους συντρόφους του  στα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου που τώρα μετασκευάζεται σε μουσείο.

Η Ικαρία έχει μια πρωτόγνωρη ομορφιά. Οι παραλίες του Φάρου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ η παραλία στο Να, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, γοητεύει. Η Μεσακτή και το Γιαλισκάρι θεωρούνται από τις ωραιότερες αμμουδιές του Αιγαίου.
Η Ικαρία έχει έκταση 255 km2 και πληθυσμό 8000 κατοίκους. Διαθέτει αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Άγιο Κήρυκο και δυο λιμάνια το ένα στη πρωτεύουσα και το άλλο στον Εύδηλο.

Υγειονομική στήριξη στο νησί παρέχουν το Νοσοκομείο στον Άγιο Κήρυκο, το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο και τα Περιφερειακά Ιατρεία στις Ράχες και στα κεφαλοχώρια.

Από τα αμπέλια  του Αθέρα και του Πράμνου  φτιάχνεται μαύρο μπρούσκο κρασί, ο περίφημος “Πράμνειος Οίνος”, που ύμνησε ο Όμηρος. Η παράδοση συνεχίζεται από τους σύγχρονους καριώτες οινοποιούς που μάλιστα προχώρησαν και σε εναλλακτικούς τρόπους οινοποιίας.

Το τουριστικό προϊόν της Ικαρίας χαρακτηρίζεται από  μοναδικά στοιχεία. Το φυσικό της περιβάλλον, οι παραδοσιακοί της οικισμοί, τα γραφικά λιμανάκια αλλά και οι μοναδικές παραλίες συνθέτουν τόπο υψηλού φυσικού κάλλους. Μοναστήρια μέσα στο δάσος όπως της Παναγιάς Μουντέ και της οσίας Θεοκτίστης  και ατελείωτες παραλίες, σε εκβολές ποταμών, κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος καθώς ο Θεός έχει απλόχερα προικίσει αυτόν τον τόπο.

Όμως για να είναι ένας προορισμός   ιδιαίτερος δεν αρκούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Οι άνθρωποι της Ικαρίας, φιλόξενοι και άμεσοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί προς τους επισκέπτες, είναι που δίνουν το μεγαλείο στον προορισμό.

Η παράδοση της Ικαρίας εκφράζεται απλόχερα στον ικαριώτικο χορό και  στην δημοτική της μουσική. Ιδανικός τρόπος να  γνωρίσεις  την τοπική παράδοση είναι να βρεθείς σε ένα από τα πανηγύρια, να θαυμάσεις και να χορέψεις τον ικαριώτικο.

Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι μνημειώδη,  με τους παραδοσιακούς χορούς και τις  εξαίσιες μουσικές αλλά και με τα πλούσια και νόστιμα εδέσματα από την ευλογημένη γη του νησιού. Κρέατα και τυριά,  γλυκά και αγνά αγροτικά προϊόντα σερβίρονται στα εστιατόρια και τις γιορτές στα προαύλια των εκκλησιών από τους δραστήριους τοπικούς συλλόγους και στα  φιλόξενα σπίτια των χωριών που ανοίγουν διάπλατα στους επισκέπτες.

Οι Ικαριώτες είναι άνθρωποι  ελεύθεροι από την εποχή του Ικάρου μέχρι σήμερα. Το 1912 έκαμαν την Επανάσταση τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ιδρύοντας την Αυτόνομη Ικαριακή Πολιτεία και στη συνέχεια κήρυξαν την Ένωση με την μητέρα πατρίδα. Σήμερα ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αλιεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η τουριστική υποδομή του νησιού υπολογίζεται σε 3.000 κλίνες, κατανεμημένες σε Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο, Γιαλισκάρι και Αρμενιστή σε ξενοδοχεία όλων των τύπων και φροντισμένα καταλύματα.

Αξιοθέατα
Η Ικαρία βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, ανατολικά της Μυκόνου και δυτικά της Σάμου.
Είναι περισσότερο γνωστή για τις έντονες εναλλαγές του φυσικού της  τοπίου και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών που θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο.
Φυσικό μπαλκόνι στο Αιγαίο, είναι ένας πραγματικός πίνακας ζωγραφικής με πυκνή βλάστηση  και ατελείωτες δαντελωτές παραλίες.
Όλο το χρόνο, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται στο νησί πανηγύρια με ζωντανή μουσική, εκεί σερβίρεται ικαριώτικο κρασί και ρασκό κρέας. Στην Ικαρία επίσης γίνονται  και διάφορες εκδηλώσεις όπως διεθνή τουρνουά σκακιού, θεατρικές  παραστάσεις και συναυλίες , συνέδρια διεθνή και πανελλήνια, αγώνες surfing,  αγώνες   beach volley, λογοτεχνικές βραδιές καθώς και εκδρομές γνωριμίας επισκεπτών με τοπικά προϊόντα και την ικαριακή  κουζίνα. Εδώ φτιάχτηκε ο «Πράμνειος Οίνος» που ύμνησε ο Όμηρος. Τα φημισμένα προϊόντα του νησιού είναι: Κρασί, Μέλι, Τυρί, Κρέας, Λάδι, Ελιές, Κάστανα και Λουκούμια, ενώ την τοπική γαστρονομία συμπληρώνουν τα ολόφρεσκα θαλασσινά, τα γλυκά κουταλιού, τα ζυμαρικά και τα αποστάγματα
Στη  Ικαρία υπάρχει περιπατητικός τουρισμός στα  14 μονοπάτια που τη διασχίζουν.
 • Νας. Αρχαία πόλη όπου σώζεται μέρος του Ιερού της Αρτέμις Ταυροπόλου
 • Οινόη. Αρχαία πρωτεύουσα του νησιού
 • Δράκανο. Αρχαία πόλη σώζεται ο ομώνυμος πύργος, που στα αρχαία χρόνια λειτουργούσε ως φρυκτωρία
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου. Διαθέτει ευρήματα νεολιθικής και ρωμαϊκής εποχής
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Κάμπου. Με ευρήματα από την  Αρχαία Οινόη
 • Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου
 • Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Πολυκάρπου
 • Λαογραφικό Μουσείο  Περδικίου
 • Εργαστήριο-Έκθεση Ξυλογλύπτων του Π.Σαφού στο Καταφύγι
 • Μονή Ευαγγελίστριας. Κτίσθηκε από Κωλιβάδες, Πατέρες του Αγίου Όρους. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μακαρίου
 • Μονή Ευαγγελιστρίας στο Μουντέ. Τρίδυμη Βασιλική σε τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλλους
 • Μονή Οσίας Θεοκτίστης. Η εκκλησία είναι αγιογραφημένη με την τεχνική «φρέσκο» , ακολουθώντας αγιορείτικη διάταξη
 • Μονή Ευαγγελιστρίας Μαυριάνου
 • Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Χριστό Αγίου Κηρύκου
 • Βράχος του Ίκαρη. Στην περιοχή Χρυσοστόμου όπου κατά την μυθολογία στο σημείο εκείνο, ο Ίκαρος  έχασε τα φτερά του και χάθηκε στην θάλασσα.
Στην Ικαρία λειτουργούν 3 επισκέψιμα οινοποιεία, των Αφιανέ, Καρίμαλη και Τσαντίρη

Contact

Contact
 • Category
  Ελληνικά νησιά
 • Location
  Ικαρία, Νομός Σάμου

Location

Ικαρία, το νησί που δεν κοιμάται..
Get directions

Contact

Ικαρία, το νησί που δεν κοιμάται..
 • By neda
 • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Ικαρία, το νησί που δεν κοιμάται..
No Events Found

Ratings

Ικαρία, το νησί που δεν κοιμάται..

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%