Μονή Προδρόμου Γορτυνίας

  • μονή αγίου προδρόμου γορτυνίας

Description

Description
Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας ανήκει στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Τη συναντάς στη χαράδρα του Λούσιου -κάπου 200 μ. πάνω από την κοίτη- κάτω από το βουνό Κλεινίτσα.
 Για να φτάσει κανείς στη Μονή κατευθύνεται από τη Δημητσάνα και το Παλαιοχώρι, από τη Στεμνίτσα, από το Ελληνικό, από τον Ατσίχωλο -πάντα με αυτοκίνητο, μιλάμε- όμως και πεζοπορώντας ή με ζώο φθάνεις περνώντας κάτω από την παλιά Μονή Φιλοσόφου· τη Μονή Φιλοσόφου γνωστή για το Κρυφό Σχολειό της.
Το αυτοκίνητο σε αφήνει στη θέση Μεταμόρφωση και για ένα τέταρτο της ώρας περπατάς… Η Μονή πρέπει να ιδρύθηκε το 1545, όπως διαπιστώνεται στο παλιό τυπικό ενώ, σε έγγραφο με ημερομηνία 23-3-1828, εκεί καταγράφεται, ότι, το Μοναστήρι, ιδρύθηκε προ 700 ετών! Ο Ηγούμενος Καλλίστρατος τοποθετεί την ίδρυση το 1167. Το 1838, μαζί με 400 Μοναστήρια στην Ελλάδα, η Μονή διαλύεται για να επανασυσταθεί με Β.Δ. μετά τέσσερα χρόνια. Το πρώτο ομόλογο της Μονής Προδρόμου φέρει τη χρονολογία 1616. Το 1779 η Μονή, πλήρης γυναικοπαίδων, διασώθηκε από τους Αλβανούς που την είχαν περικυκλώσει. Ο καπετάν-Κόλλιας Πλαπούτας κατέφυγε στη Μονή και εκεί τάφηκε (1825). Το 1838 Ηγούμενος της Μονής είναι ο Γεράσιμος Παπαργύρης ο οποίος είναι πρώτος Ηγούμενος της.
Δεύτερος Ηγούμενος είναι ο Αγάπιος Οικονόμου (1847 – 1873). Τρίτος ο Καλλίνικος Θεοδοσόπουλος (1873 – 1878) και έπεται η συνέχεια: Γεννάδιος Φοραδάς, Καλλίστρατος Συναδινός, Πολύκαρπος Ξύδης, Λεόντιος Δημοσιμόπουλος, Βαρθολομαίος Δρακόπουλος, Βενιαμίν Δραγουμανιώτης, Θεόκτιστος Αλεξόπουλος… Το συγκρότημα της Μονής, πλην του Καθολικού και του Ναού του Αγίου Αθανασίου αρχιεπ. Χριστιανουπόλεως, διαθέτει: παλαιό Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου σήμερα εργαστήρι Αγιογραφίας-, εξωκκλήσια Μεταμόρφωσης και Υπαπαντής, υδρομύλους, ελαιοτριβείο… Η Μονή γιορτάζει κατά την Αποτομή της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου· επίσης, του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στις 17 Μάη.
Στην κατοχή της υπάρχουν διάφορα παλαιά έγγραφα, σιγίλλια Πατριαρχών, ομόλογα αγορών και δωρεών, ενώ ο Κώδικας της Μονής βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας. Η Μονή υδροδοτείται κανονικά και ηλεκτροφωτίζεται. Από το 1976 έως το 1982 λειτούργησε Σχολή για ολιγογράμματους Ιερείς και Μοναχούς από την οποία αποφοίτησαν 45! Δυστυχώς, όταν διαλύθηκε η Μονή το 1834, κατέφθασε κρατικό κλιμάκιο και με 16 φορτηγά ζωά πήραν την πολύτιμη κινητή περιουσία της Μονής, καθώς και το λείψανο του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως! Ευτυχώς, που οι Μοναχοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν 87 ομόλογα που χρονολογούνται από το 1616 έως το 1831!
Πηγή: http://www.arcadia.gr

Contact

Contact
  • Category
    Εκκλησσίες, Μοναστήρια
  • Location
    Νομός Αρκαδίας, Στεμνίτσα

Location

Μονή Προδρόμου Γορτυνίας
Get directions

Contact

Μονή Προδρόμου Γορτυνίας
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Μονή Προδρόμου Γορτυνίας
No Events Found

Ratings

Μονή Προδρόμου Γορτυνίας

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%