Μονή Φιλοσόφου

  • Μονή Φιλοσόφου

Description

Description

Πρόκειται για την επονομαζόμενη “αρχόντισσα του Φαραγγιού” του Λούσιου, πλούσια σε ιστορία και σε φυσική ομορφιά. Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στην περιοχή “Μονοπόρη” του Λούσιου, 11 χλμ. περίπου νότια της Δημητσάνας. Αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα, την παλαιά μονή και τη νέα· στη δεξιά μεριά του Λούσιου και οι δύο, απέχουν μεταξύ τους 600 μ. Το “Κρυφό Σχολειό” -η παλαιά μονή- είναι χτισμένο στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, μήκους περίπου 130 μ. και πλάτους 0,50 ως 8 μέτρα, πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο, με υψόμετρο 500 μ.

Η ίδρυση της υπολογίζεται γύρω στο 936 με 967 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, με καταγωγή από τη Δημητσάνα, αρχιγραμματέα του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Εξωτερικά, η Μονή περιστοιχιζόταν από ένα ψηλό τείχος. Στο εσωτερικό υπήρχε ο Ναός, κελλιά, βοηθητικοί χώροι, καθώς και οστεοφυλάκιο όπου φυλάσσονταν τα οστά των Μοναχών. Ο Ναός της Μονής είναι χτισμένος στη βόρεια πλευρά της και έχει χαρακτηριστεί αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα! Γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Μονή Φιλοσόφου υπήρξε σπουδαίο εθνικό και παιδευτικό κέντρο, αφού, και εδώ λειτούργησε “Κρυφό Σχολειό”. Το 1765 ιδρύθηκε, στη Μονή Φιλοσόφου, η Σχολή Δημητσάνας, που αργότερα, μεταφέρθηκε στη Δημητσάνα.
Γνωστή είναι η Βιβλιοθήκη, με σημαντικά χειρόγραφα του 12ου αιώνα, που διατηρούσε η Μονή και που, τώρα, φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο 17ος αιώνας αποτελεί τη χρονική “στιγμή” όπου άκμασε η Μονή Φιλοσόφου. Το 1691 ιδρύεται ο Ναός της νέας μονής και το 1700 κατασκευάζονται τα δύο κτίρια δίπλα του. Εικάζεται πως, αρχικά, λειτούργησε σα μετόχι του “Κρυφού Σχολειού”· άγνωστο παραμένει πότε μεταστεγάστηκε η Μονή Φιλοσόφου… Η Νέα Μονή αποτελείται από τρία οικοδομήματα: την Τράπεζα, τον Ξενώνα, τα κελλιά των Μοναχών και τους βοηθητικούς χώρους. Με βασική αιτία ότι, ο αριθμός των Μοναχών ήταν κάτω των έξι, το 1834, ο Υπουργός Κ.Δ. Σχινάς, διέταξε να διαλυθεί η Μονή και να εκποιηθεί η περιουσία της. Επίσης, με βασιλικό διάταγμα, στις 14/4/1922, εγκρίθηκε η προσάρτιση των δυο Μονών, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου ως Μετόχια της.
Μετά 160 χρόνια, το 1933, αποφασίζεται η επαναλειτουργία της Μονής Φιλοσόφου. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει και τις εορτές της Αγίας Άννας στις 9 Δεκεμβρίου και του Αγίου Νικολάου στις 20 Μαΐου. Με βασικό προορισμό τη Μονή Φιλοσόφου, ο επισκέπτης, μπορεί να περιπλανηθεί και σε άλλα προσκυνήματα που βρίσκονται εκεί κοντά, όπως: η Μονή Τιμίου Προδρόμου (9 χλμ. νοτιοδυτικά της Στεμνίτσας), η Μονή της Παναγίας των Αιμιαλών (3 χλμ. ανατολικά της Δημητσάνας), η Μονή Καλαμίου (4 χλμ. ανατολικά του Ατσίχωλου), ο Ναός του Αγίου Ανδρέα (δίπλα στις όχθες του Λούσιου, λίγα μέτρα από το επονομαζόμενο “γεφύρι του Κόκορη”), καθώς και γύρω στα 25 ασκητήρια και κρύπτες!
Πηγή: http://www.arcadia.gr/

Contact

Contact
  • Category
    Μοναστήρια
  • Location
    Δημητσάνα, Νομός Αρκαδίας

Location

Μονή Φιλοσόφου
Get directions

Contact

Μονή Φιλοσόφου
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Μονή Φιλοσόφου
No Events Found

Ratings

Μονή Φιλοσόφου

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%