Να περπατήσετε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Description

Description

Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στον νομό Ηλείας και απέχει από την πρωτεύουσα του νομού τον Πύργο περίπου 19 χλμ. Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία από τους αρχαίους προγόνους μας για να γίνουν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 776 π.Χ.

Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με τρεχούμενα νερά, άφθονη βλάστηση και βέβαια εκεί κατά την μυθολογία μας ο Δίας νίκησε στον μεταξύ τους πόλεμο τον πατέρα του Κρόνο για την κυριαρχία τους στον επίγειο κόσμο όπου και κατάφερε να τον νικήσει πάνω από τον λόφο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν όπως και σήμερα κάθε 4 χρόνια με έπαθλο ένα στεφάνι από αγριελιά που ονομαζόταν κότινος. Οι αγώνες διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο δηλαδή τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, στην πρώτη πανσέληνο. Στην αρχή γινόντουσαν εντός μίας ημέρας γιατί ήταν μόνο 6 αθλήματα αργότερα όταν τα αθλήματα έφτασαν 18 οι ημέρες διεξαγωγής αυξήθηκαν. Οι αγώνες ήταν γυμνικοί, ιππικοί και αργότερα και οι μουσικοί. Η αναγγελία των αγώνων από πόλη σε πόλη γινόταν από τους σπονδοφόρους που κρατούσαν κλαδιά ελιάς και μετέφεραν το μήνυμα της ιερής εκεχειρίας η οποία διαρκούσε για 3 μήνες και απαγόρευε κάθε είδους εχθροπραξία και εκτέλεση θανατικής ποινής.

Όλοι οι ελεύθεροι Έλληνες άρρενες πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στους αγώνες, όμως δεν έπρεπε να είχαν διαπράξει ιεροσυλία ή φόνο. Οι δούλοι και οι βάρβαροι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, γι’ αυτό αργότερα οι Ρωμαίοι προσπάθησαν να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή προκειμένου να λάβουν μέρος. Για τις γυναίκες οι κανόνες ήταν πολύ αυστηροί , δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνοι οι ιδιοκτήτριες των ίππων στους ιππικούς αγώνες για τις υπόλοιπες ο νόμος ήταν τόσο αυστηρός που αν τον παραβίαζαν η τιμωρία ήταν ο θάνατος, τις κατακρήμνιζαν από το όρος Τυπαίο . Η μοναδική γυναίκα που παραβίασε τον νόμο και δεν τιμωρήθηκε ήταν η Καλλιπατείρα, κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, σύζυγος Ολυμπιονίκη και μητέρα του Ολυμπιονίκη Πεισίρροδου. Η Καλλιπάτειρα θέλησε να παρακολουθήσει τους αγώνες του γιού της και μεταμφιέστηκε σε γυμναστή ώστε να το καταφέρει όμως ο ενθουσιασμός της μάνας για το παιδί της την πρόδωσε, τελικά λόγο της καταγωγής της, η θανατική ποινή δεν της επιβλήθηκε από τους κριτές.

Οι θεατές που παρακολουθούσαν τους αγώνες ήταν πολλοί και από όλη την Ελλάδα. Οι αθλητές έπρεπε για ένα μήνα να προπονούνται στην Ηλεία υπό την εποπτεία των τοπικών κριτών. Για την τήρηση των κανονισμών, την οργάνωση, την διεξαγωγή των αθλημάτων και τις απονομές των βραβείων υπεύθυνοι ήταν οι Ελλανοδίκες, θεσμός που αρχικά ήταν κληρονομικός και ισόβιος, αργότερα γινόταν με κλήρο ανάμεσα στους κατοίκους της Ηλείας.Το 393 μ.Χ. με διαταγή του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδόσιου οι αγώνες σταμάτησαν και ξεχάστηκαν . Το 1829 μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους άρχισαν ανασκαφές από τους Γάλλους αρχαιολόγους που όμως σταμάτησαν όταν αυτοί μετέφεραν τα ευρήματα στο μουσείο του Λούβρου. Το 1875 οι ανασκαφές στην περιοχή ξανάρχισαν φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα.

Το 1894 ο γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας των αθλητικών σωματείων της Γαλλίας και στα πιστεύω του ήταν ότι η νεολαία σε όλο τον κόσμο πρέπει να αθλείται και όχι να παίρνει μέρος σε πολέμους. Τις ιδέες του αυτές τις ανακοίνωσε σε συνέδριο που έγινε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και την τελευταία μέρα του συνεδρίου πάρθηκε η απόφαση για την ανάγκη αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Το 1896 στην Αθήνα διοργανώνονται οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες με πρόεδρο της ΔΟΕ τον Δημήτρη Βικέλα και γραμματέα τον Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος στους αγώνες δεν ξεπερνούσαν τους 250 όμως για την εποχή θεωρήθηκε η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Οι αγώνες συνεχίστηκαν με διάφορα προβλήματα στα νεότερα χρόνια και ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν δεν δικαιώθηκε, οι πόλεμοι δεν σταματούσαν στην διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων και η πολιτική τους εκμετάλλευση δεν αποφθέχθηκε.

Σήμερα η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί η φλόγα ανάβει στην αρχαία Ολυμπία κάθε φορά πριν την έναρξη των αγώνων χειμερινών ή θερινών και μεταφέρει το μήνυμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας σε όλο τον κόσμο. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 το άθλημα της σφαιροβολίας έγινε στον αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη συγκίνηση από θεατές και αθλητές καθώς το αρχαίο στάδιο άνοιξε τις πύλες του μετά από αιώνες για να φιλοξενήσει σύγχρονους αγώνες. Το μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων βρίσκεται στην αρχαία Ολυμπία είναι το μοναδικό στον κόσμο και φιλοξενεί ενθύμια από τους σύγχρονους αγώνες.

Για την διαμονή σας, σας προτείνουμε……

Σας καλωσορίζουμε στην Ολυμπιακή γη

Το ARTY GRAND HOTEL, χτισμένο στο λόφο πάνω από την Αρχαία Ολυμπία, αποπνέει το καλό γούστο και την υψηλή αισθητική των ανθρώπων που το δημιούργησαν. Την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και την καλαισθησία του τη βιώνεις με όλες σου τις αισθήσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείς στους χώρους του.
Από την αίθουσα υποδοχής, μέχρι τα άνετα, φωτεινά δωμάτια με τις ωραίες βεράντες και τις πολυτελείς σουίτες. από τους χώρους spa και την πισίνα για αναζωογόνηση και ευεξία ως το εστιατόριο ή το μπαρ για να απολαύσετε το φαγητό, το ποτό ή τον καφέ σας. το ARTY GRAND HOTEL είναι προσεγμένο ως την παραμικρή λεπτομέρεια.

Περιλαμβάνουν 55 άνετα και φωτεινά δωμάτια, 6 πολυτελείς σουίτες,άνετα, φωτεινά  με  ωραίες βεράντες και τις πολυτελείς σουίτες.Είναι διακοσμημένα  σε απλές λιτές γραμμες και ζεστά χρώματα σχεδιασμένα ειδικά για να σας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

 www.artygrandhotel.gr

Η αρμονική συνύπαρξη της φυσικής ομορφιάς και η εξαιρετική ποιότητα των θεραπειών της εταιρείας Gerard΄s θα σας προσφέρουν την απόλυτη αρμονία και χαλάρωση. Ο σκοπός του EUDAIMONIA OLYMPICO είναι να μεταφέρει την ηρεμία, την χαλάρωση και την αναζωογόνηση στους επισκέπτες συνδυάζοντας τις μοναδικές σπα τελετουργείες που προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Εκτός από τις εξατομικευμένες και ολιστικές θεραπείες έχετε την δυνατότητα να λάβετε και θεραπείες ή προγραμματα αποκατάστασης. Στις θεραπείες χρησιμοποιούνται πλούσια θαλάσσια συστατικά, βότανα, μεγάλη ποικιλία από αιθέρια έλαια από όλο τον κόσμο που με την τέχνη του μασάζ μεταφέρονται στο σώμα σας. Οι θεραπευτικές διαδρομές συνδυάζονται με την κατάλληλη μουσική δημιουργώντας ρομαντική και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Ο ειδικός φωτισμός που περικλύει τον χώρο σας επιτρέπει να ανακαλύψετε το μυστήριο της φυσικής ίασης δραπετεύοντας από την καθημερινότητα και το στρές.

 

Contact

Contact
  • Category
    Αρχαιολογικοί χώροι
  • Location
    Νομός Ηλείας, Ολυμπία

Location

Να περπατήσετε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας
Get directions

Contact

Να περπατήσετε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας
  • By neda
  • Email: vlahousophia@gmail.com
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Events

Να περπατήσετε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας
No Events Found

Ratings

Να περπατήσετε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Total REVIEWS

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Υπηρεσίες
0.0%
Τοποθεσία
0.0%
Ποιότητα
0.0%
Άλλο
0.0%